• Strona główna
  • Aktualności
  • Miody
  • Produkty pszczele
  • Cennik
  • Kontakt
  • Miód akacjowy

    Robinia_Pseudoacacia_flower

    Robinia akacjowa

    Miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej, zwanej także robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem.

    W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno słomkową do zielonkawej lub jasno-bursztynowej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtego. Z uwagi na wysoka zawartość fruktozy, pozostaje w stanie płynnym przez długi i bardzo wolno krystalizuje. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Jest ceniony ze względu na walory smakowe. Ma opinie najsłodszego miodu.

    Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, stąd jego przydatność u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy. Cenne walory tego miodu można również dostrzec w schorzeniach przewodu pokarmowego, między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej, poprzez zwiększanie wydzielania śluzu i polepszenie ziarninowania, a także w drodze poprawy motoryki tych narządów.

    Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. Liczne doniesienia wskazują na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu akacjowego. Stąd poleca się go przy bezsenności, a także dla złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu.

  • Aktualności
    • Miód Mniszkowy już w sprzedaży! 20 maja 2022
    • Zakończenie sprzedaży miodu wrzosowego 2 grudnia 2021
    • Zakończenie sprzedaży miodu lipowo-spadziowego 15 listopada 2021
  • Kontakt
    • 519831448
    • sklep@pasiecznik.com.pl

pasiecznik.com.pl © Wszelkie prawa zastrzeżone 2017