Miód Akacjowy

Robinia_Pseudoacacia_flower
Robinia akacjowa

Miód akacjowy pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej, zwanej także robinią, fałszywą akacją lub grochodrzewem.

W stanie płynnym miód akacjowy ma barwę jasno słomkową do zielonkawej lub jasno-bursztynowej. Niekiedy może być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtego. Z uwagi na wysoka zawartość fruktozy, pozostaje w stanie płynnym przez długi i bardzo wolno krystalizuje. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Jest ceniony ze względu na walory smakowe. Ma opinie najsłodszego miodu.

Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę, stąd jego przydatność u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy. Cenne walory tego miodu można również dostrzec w schorzeniach przewodu pokarmowego, między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej, poprzez zwiększanie wydzielania śluzu i polepszenie ziarninowania, a także w drodze poprawy motoryki tych narządów.

Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. Liczne doniesienia wskazują na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu akacjowego. Stąd poleca się go przy bezsenności, a także dla złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu.