Pierzga to naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który dodatkowo został wzbogacony enzymami trawiennymi, kwasami organicznymi, substancjami antybiotycznymi a także miodem, co podnosi wartość odżywczą tego „boskiego pokarmu”. Fermentacja mlekowa, dzięki której powstaje pierzga, sprawia, że produkt ten jest lepiej przyswajalny przez organizm ludzki.

W składzie odnajdziemy przede wszystkim szereg witamin i pierwiastków. Są to m.in.

  • Witaminy : A , B1, B2, B12, C, D, E, K, P i PP
  • Pierwiastki : żelazo, magnez, potas, selen, miedź, krzem, chlor, siarkę

Pierzga to przede wszystkim substancja o silnym działaniu antybiotykowym. Bogata zawartość selenu wspomaga detoksykację organizmu i stymuluje układ odpornościowy. Działa regenerująco i wzmacniająco w okresie rekonwalescencji. Jest często stosowana przy pierwszych objawach anemii. Wspomaga również układ nerwowy po intensywnym wysiłku umysłowym a także w stanach przemęczenia psychicznego. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego – przede wszystkim działa ochronnie i odtruwająco w chorobach wątroby, a wspomagająco także w chorobie wrzodowej.

Wzmacnia i regeneruje :

– układ odpornościowy

– organizm po przebytych zabiegach operacyjnych

– organizm po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym (stany pozawałowe)

– wątrobę ( wirusowe zapalenie wątroby, nadużywanie alkoholu)

 

Reguluje przemianę materii :

– przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (m.in. biegunka)

– w chorobie wrzodowej żołądka

– po kuracjach antybiotykowych