Miód lipowo-spadziowy powstaje wtedy, gdy w czasie występowania pożytku lipowego pojawi się spadź. Część pszczół z tego samego ula zbiera nektar z lip, natomiast druga część wykożystuję pożytek spadziowy. Nektar i spadź składowana jest w tych samych komórkach plastra w wyniku, czego ulega wymieszaniu.

Barwa

W zależności, jaki jest procentowy udział poszczególnych miodów, barwa może być różna, od jasno brązowj do całkiem ciemnej. Bardzo często miód ten jest niewiele jaśniejszy od miodu spadziowego jednak różni się smakiem, bo nawet niewielki dodatek miodu lipowego w miodzie spadziowym nadaje mu charakterystyczny posmak.

Właściwości lecznicze

Jest jednym z najlepszych miodów stosowanych przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu dolnych i górnych dróg oddechowych. Łączy w sobie właściwości lecznicze miodu lipowego i spadziowego. Ze względu na łagodny smak często podawany dzieciom zamiast miodu lipowego, który jest miodem ostrym i drapiącym, przez co niezbyt lubianym przez dzieci.