Jakość i wyjątkowość miodu fasolowego polega na jego silnym aromacie pochodzącym od kwiatów fasoli. Posiada tradycyjny mało słodki i lekko kwaskowaty smak, w postaci płynnej ma barwę słomkową, a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy.

Surowcem wykorzystywanym przez pszczoły do produkcji miodu fasolowego jest nektar z kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”. Miód ten w odróżnieniu od innych miodów odmianowych posiada charakterystyczny smak, zapach i właściwości. Jakość i wyjątkowość miodu fasolowego ściśle związana jest z właściwościami surowca z jakiego powstaje.

Miód fasolowy wspomaga pracę mięśnia sercowego, wzmacnia układ immunologiczny, odżywia i regeneruje organizm. Wspomaga także leczenie przeziębień i grypy. Wskazany jest przy leczeniu schorzeń żołądkowo-jelitowych, nie podrażnia przewodu pokarmowego oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.