Miód rzepakowy jest przykładem odmianowego miodu wiosennego. Jest to odmiana bardzo popularna w naszym kraju, a pozyskuje się ją w okresie masowego kwitnienia rzepaku (na przełomie kwietnia i maja).
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin z których został zebrany nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szaro-kremową. Ze względu na przewagę cukru prostego, a także niską zawartość wody, ulega szybkiej krystalizacji.
Zapach, zarówno miodu płynnego, jak i skrystalizowanego jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Smak tej odmiany miodu jest bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.
Miód rzepakowy, jako popularna odmiana miodu kwiatowego, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Miód ten zaleca się w postaci napoju przygotowanego z 1 łyżki stołowej miodu, rozpuszczonego w szklance przegotowanej i ostudzonej wody. Duża zawartość cukrów prostych, czyni goprzydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia.
Kolejną grupę schorzeń, w których wykorzystuje się cenne właściwości cukrów prostych, są schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Czynią one miód rzepakowy łatwo przyswajalnym przez wątrobę. W ten sposób zwiększa się jej zdolność odtruwania organizmu.
Miód ten jest również ceniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego. Jest on odpowiedni do tego typu schorzeń z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejszając stan zapalny i przyśpieszając gojenie tych narządów.