Pszczoły zbierają z kwiatów nie tylko nektar, ale także pyłek kwiatowy. Pszczoły formują pyłek w postaci obnóży. Pyłek, w zależności od odwiedzanych przez pszczoły kwiatów, daje obnóża o kolorze charakterystycznym dla danej rośliny, i tak np. mniszek – jasno-pomarańczowy, z czereśni – brązowo-czerwony. Pyłek podobnie jak miód, traci swe wartości w temperaturze powyżej 40°C. Substancje zapachowe pszczelego pyłku kwiatowego zaliczane do olejków eterycznych są również bardzo wrażliwe na podwyższona temperaturę.
Pyłek zawiera w swym składzie 14% kwasów organicznych i około 30% węglowodanów oraz tłuszcze, a ponad to witaminy A,B1,B2,B3,B6,B12,C,PP,E,D,K i H, minerały oraz pełen zestaw aminokwasów. W pyłku stwierdzono dużo różnych enzymów, dzięki czemu wielokrotnie przewyższa on wartość białkową mięsa wołowego czy wieprzowego. Oprócz wartości odżywczych, ma przede wszystkim właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne jak i reakcje odpornościowe. Ze względu na szeroki i bogaty asortyment składników, pyłek jest wspaniałym pokarmem odżywczym, regulatorem działania organów ustroju.
Zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, jest odtrutką na różne ferment powstałe w organizmie, działa antybakteryjnie i niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych.
Dzięki wybiórczemu i korzystnemu działaniu pyłku na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, jest on zalecany przy dolegliwościach jelitowych, zarówno przy uporczywych zaparciach jak i przewlekłych biegunkach. Wykorzystywany jest także w leczeniu przewlekłych zakażeń jak i nieswoistych zapaleń cewki moczowej. Skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Pyłek ponad to wzmaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębienia. Dzięki swemu składowi, jest skuteczny w osłabieniu dolegliwościach starczych, zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich wzrost.
Zażywanie pyłku prowadzi do obniżenia poziomu lipidów we krwi, co ma wpływ na ograniczenie i hamowanie miażdżycy. Pyłek może być stosowany w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych.